de vliegtuigindustrie een beetje groener maken met een innovatielab voor duurzame luchtvaart.

“Laagste brandstofverbruik per stoel en per rit!”

Quote op de website van NAC over de nieuwe Fokker 130

Netherlands Aircraft Company (NAC) werkt al ruim 20 jaar aan de realisatie van een nieuw Fokker vliegtuig: de Fokker 130. Dit vliegtuig is in meerdere opzichten duurzamer dan andere vliegtuigen die nu op de markt zijn. Na verschillende serieuze pogingen is het echter nog niet gelukt om een investeerder te vinden zodat de daadwerkelijke bouw van het vliegtuig kan starten. Er is behoefte om het over een andere boeg te gooien. 

klant:

Netherlands Aircraft Company

opdracht:

Design Traject

website:

“Samenwerken door in alle openheid input en successen te delen”

Quote uit de pitch van Juriaan Kellermann over het innovatielab

Snijboon daagde NAC uit om verder te denken dan het nieuwe vliegtuig, en om een game-changer te worden op het gebied van duurzaamheid in de vliegtuigindustrie. Daarom startte we in 2019 het NAC Open Aerospace Innovatielab. Het lab is een coördinerend orgaan dat waarde creëert door duurzame innovaties binnen de luchtvaartindustrie te converteren naar verkoopbare (deel)producten, diensten en licenties. In plaats van de kostbare realisatie van het vliegtuig zelf, werkt NAC nu in co-creatie samen met partnerorganisatie aan de realisatie van verkoopbare deel-innovaties. ​

Design Traject een Design Traject biedt een flexibele structuur om stapsgewijs toe te werken naar innovaties die waarde toevoegen voor de eindgebruiker. Deze manier van werken is uitermate geschikt voor vraagstukken waar veel stakeholders bij zijn betrokken. Iedere fase in een Design traject borduurt voort op de voorgaande, en brengt verscherping en verdieping aan. Snijboon is ervaren in het ontwerpen en faciliteren van Design trajecten. Stapsgewijs helpen wij organisaties op weg naar innovatieve oplossingen die het verschil maken voor de eindgebruiker.

Hieronder lees je hoe we dit hebben vormgegeven voor Netherlands Aircraft Company.  

Schermafbeelding 2020-12-03 om 16.58.36.

Design Research Een Design Traject biedt een flexibele structuur om stapsgewijs toe te werken naar innovaties die waarde toevoegen voor de eindgebruiker. Deze manier van werken is uitermate geschikt voor vraagstukken waar veel stakeholders bij zijn betrokken. Iedere fase in een Design traject borduurt voort op de voorgaande, en brengt verscherping en verdieping aan. Snijboon is ervaren in het ontwerpen en faciliteren van Design trajecten. Stapsgewijs helpen wij organisaties op weg naar innovatieve oplossingen die het verschil maken voor de eindgebruiker. Hieronder lees je hoe we dit hebben vormgegeven voor Netherlands Aircraft Company. 

 

Kick-off: co-creatie sessie met stakeholders In verschillende multidisciplinaire teams werkten we in één dag in razend tempo aan nieuwe kansen voor de Fokker 130. De teams bestonden uit experts (NAC), generalisten (netwerk NAC) en rare snijbonen (netwerk Snijboon). Daarnaast werd ieder team begeleid door een ervaren facilitator van Snijboon. Het doel van de dag was om nieuwe ongekende mogelijkheden te verkennen voor de Fokker 130. Hoe ziet dat vliegtuig er uit als je met een wit blaadje mag beginnen? Uit de sessie kwamen razend veel ideeën voor innovaties in de vliegtuigindustrie, en ontstonden ook de eerste gedachten voor een duurzaam samenwerkingsverband. 

 

Design Research Naar aanleiding van de Kick-off ging Snijboon in gesprek met verschillende samenwerkingspartners van NAC. Het doel was enerzijds om de eerste bijeenkomst te evalueren en anderzijds om kansen en mogelijkheden te ontdekken voor verdere samenwerking. Dit deden we met behulp van Design Research technieken. Design Research is een kwalitatieve en exploratieve onderzoeksmethode, waarmee betekenisvolle inzichten worden opgehaald. De inzichten uit het onderzoek vormen het startpunt voor de rest van het ontwerptraject. 

 

Open Aerospace Innovatielab Uit de gesprekken met stakeholders bleek dat er de wens en bereidheid was om de samenwerking duurzaam vast te leggen. Er ontstonden concrete ideeën, zoals bijvoorbeeld de windowless aircraft en crewless flights. Samen met NAC ontwikkelde Snijboon daarom het Open Aerospace Innovatielab: een manier van samenkomen en -werken waarbij innovaties op het gebied van duurzaamheid in de vliegtuigindustrie in co-creatie worden doorontwikkeld. Snijboon leerde deelnemers om iteratief (gefaseerd) en co-creatief (samen) te werken, een radicaal andere manier dan wat als normaal wordt beschouwd in de branche.

 

Wil jij ook innovaties ontwerpen die aansluiten bij de behoeften van jouw gebruiker?

Neem contact op met Snijboon en start een project met ons!

Snijboon heeft ons geholpen om nieuwe kansen en mogelijkheden te ontdekken voor de Fokker 130. Door de sessies en interventies zijn we anders gaan kijken naar de vliegtuigindustrie én ons eigen businessmodel. Hierdoor werken we nu met partners zoals ADSE en NLR innovaties uit om vliegen duurzamer te maken. 
Juriaan Kellermann / Netherlands Aircraft Company