top of page
Screen Shot 2016-09-22 at 14.47.49-388 (1).png

"Snijboon is een enthousiast en fris bureau, dat met lef een opdracht bij de horens vat."

Jaap Douma - Strategisch adviseur bij het Ministerie van Financiën 

golfjes

ontdekken hoe jongeren zich verhouden ten opzichte van hun aangifte inkomstenbelasting

Klant: Belastingdienst

Opdracht: Design Research

Jongeren voldoen slecht aan de jaarlijkse aangifteverplichting voor inkomstenbelasting via De Belastingdienst. Ze lijken niet te weten hoe het doen van de aangifte precies werkt. De Belastingdienst wil dit schijnbare gebrek aan kennis oplossen door middel van campagnes en andere vormen van informatievoorziening, zoals de gevreesde blauwe brief. 

Maar zit het wel echt zo? Door middel van kwalitatief immersief onderzoek ontdekte Snijboon dat er veel meer ten grondslag ligt aan de moeizame relatie die jongeren hebben ten opzichte van De Belastingdienst.

“We sturen wel een brief”

4174da36-448b-49e7-b0b5-cac0498b2950 2.jpg

Design Research is een kwalitatieve en exploratieve onderzoeksmethode, waarmee betekenisvolle inzichten over de belevingswereld van de eindgebruiker worden opgehaald. Wij gingen in gesprek met een breed scala aan jongeren om hen te bevragen over hun relatie met De Belastingdienst en de aangifteverplichting. Uit de gesprekken blijkt dat jongeren vooral angstig en onzeker zijn over de verplichting, waardoor veel van de informatie niet eens bij hen binnenkomt. 

 

Door een beter begrip van de achterliggende drijfveren en motivaties van de doelgroep, kan De Belastingdienst oplossingen ontwerpen die beter aansluiten op de belevingswereld van jongeren. Ontwerpen voor het wegnemen van angst is immers radicaal anders dan ontwerpen voor het aanvullen van een informatietekort. 

Wil jij ook jouw doelgroep beter begrijpen, zodat je oplossingen kunt ontwerpen die daadwerkelijk aansluiten bij de behoefte?

“De Belastingdienst is écht eng.”

Quote uit interviews met jongeren

start een 
project
met ons

Neem contact op met
Frouke Richter
Bel mij op
0611481023
of stuur mij een mailtje naar frouke@snijboon.nl

bottom of page