ontdekken hoe jongeren zich verhouden ten opzichte van hun aangifte inkomstenbelasting.

“We sturen wel een brief”

Jongeren voldoen slecht aan de jaarlijkse aangifteverplichting voor inkomstenbelasting via De Belastingdienst. Ze lijken niet te weten hoe het doen van de aangifte precies werkt. De Belastingdienst wil dit schijnbare gebrek aan kennis oplossen door middel van campagnes en andere vormen van informatievoorziening, zoals de gevreesde blauwe brief. 

 

Maar zit het wel echt zo? Door middel van kwalitatief immersief onderzoek ontdekte Snijboon dat er veel meer ten grondslag ligt aan de moeizame relatie die jongeren hebben ten opzichte van De Belastingdienst.

Klant:

de Belastingdienst

Opdracht:

Design Research

belastingdinest.png

“De Belastingdienst is écht eng.”

Quote uit interviews met jongeren

Design Research is een kwalitatieve en exploratieve onderzoeksmethode, waarmee betekenisvolle inzichten over de belevingswereld van de eindgebruiker worden opgehaald. Wij gingen in gesprek met een breed scala aan jongeren om hen te bevragen over hun relatie met De Belastingdienst en de aangifteverplichting. Uit de gesprekken blijkt dat jongeren vooral angstig en onzeker zijn over de verplichting, waardoor veel van de informatie niet eens bij hen binnenkomt. 

 

Door een beter begrip van de achterliggende drijfveren en motivaties van de doelgroep, kan De Belastingdienst oplossingen ontwerpen die beter aansluiten op de belevingswereld van jongeren. Ontwerpen voor het wegnemen van angst is immers radicaal anders dan ontwerpen voor het aanvullen van een informatietekort. 

Snijboon is een enthousiast en fris bureau, dat met lef een opdracht bij de horens vat.
Jaap Douma - Strategisch adviseur bij het Ministerie van Financiën 

Wil jij ook jouw doelgroep beter begrijpen, zodat je oplossingen kunt ontwerpen die daadwerkelijk aansluiten bij de behoefte? Neem contact op met Snijboon en start een project met ons!